Vorige week begon ik mijn stukje over de lokale radio met de woorden: ‘Ik wil niet negatief zijn’, om me vervolgens toch negatief uit te laten. Ik overdreef schromelijk, maar ik had direct uw aandacht. Toch is er van die eerste alinea niets gelogen want het is nu eenmaal geen professionele radio. En dat kan ook niet met zo weinig geld en met alleen maar vrijwilligers. Ik zou dan ook de laatste zijn die al die programmamakers, redactiemedewerkers en bestuursleden in een negatief daglicht zou zetten. Integendeel ze verdienen, laat dat duidelijk zijn, alle lof.

Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat de kwaliteit van sommige programma’s weleens tegenvalt. Het zijn van die programma’s waarvan je denkt dat er behalve de moeder en de vrouw van de presentator, niemand naar het programma luistert. En dat is soms best wel jammer als je bedenkt dat het op de presentatie of het format na een prima programma is.

Overigens is dat niet alleen het geval bij ROSD maar ook bij een professionele organisatie als Omroep Zeeland die nog in de jaren zeventig is blijven hangen.

…want het is nu eenmaal geen professionele radio.

Daarnaast is het ook zo dat de focus van deze omroep veelal op Walcheren en daarna op de Bevelanden is gericht. Schouwen-Duiveland komt er qua aandacht van Omroep Zeeland bekaaid vanaf.

Ik moest eraan denken toen ik las dat Omroep Zeeland verlies maakte en een beroep deed op de provincie. Want zoals ik in het stukje van vorige al schreef over de lokale omroepen, zijn ook de regionale omroepen gedwongen om te bezuinigen door samenwerking. Veel regionale omroepen hadden daar bezwaren tegen zodat er niet met andere regionale omroepen gefuseerd of samen gewerkt wordt. Inmiddels is Rijks’ geldkraan al minder gaan stromen met als resultaat dat Omroep Zeeland het met een miljoen euro (een tiende van de totale begroting) minder moet doen en rode cijfers dreigt te produceren.

Om toch kwalitatief goede programma’s te kunnen blijven maken wil men de samenwerking met de NOS intensiveren en meer samen gaan doen met onder meer de ZB, HZ, UCR en PZC, maar ook met lokale omroepen. De provincie zou de regie moeten nemen om partijen bij elkaar te brengen.

Als Radio Schouwen-Duiveland zou ik niet op de provincie wachten maar gewoon eens een balletje bij de grote broer opgooien. Je weet maar nooit waar het toe leidt, al is het alleen maar een stukje advies om de kwaliteit te verhogen.

 

[beSchouwenD – 038]

 

De betrokken burger