Is het bij u thuis ook zo knus en gezellig? Iedereen lekker thuis vanwege de kerstvakantie, nog even uitbuiken van de overvloedige kerstmaaltijden? Natuurlijk hangt de kerstversiering er nog en staat de kerstboom ’s avonds te stralen. En om het af te maken staan er waarschijnlijk oliebollen bij u op tafel en staat de radio de hele dag aan, afgestemd op de lijst der lijsten, de Top 2000. Voor velen het absolute hoogtepunt van het jaar en de ultieme memory lane.

Maar niet voor mij. Natuurlijk, er komen af en toe leuke plaatjes voorbij waar ikzelf ook een mooie herinnering aan bijvoorbeeld een jeugdliefde heb, maar over het algemeen heeft de Top 2000 nu niet bepaald mijn muzikale voorkeur. De gemiddelde Zeeuw zal blij verrast zijn met de grote hoeveelheid Bløf in deze lijst, ik niet. Mijn muziek ontbreekt grotendeels of is sporadisch vertegenwoordigd. Goed, Bob Dylan, Led Zeppelin en Neil Young staan dan nog wel met meerdere nummers in de lijst, Carole King en Nick Cave maar met één nummer. En dan hebben we het niet eens over een bandje als The Grateful Dead (dit jaar een cd-box met maar liefst 80 cd’s uitgegeven) dat überhaupt niet in de lijst voorkomt.

U begrijpt, ook hier had het gedrocht dat Top 2000 heet, toegeslagen.

Maar goed, dit allemaal terzijde. Op tweede Kerstdag om elf uur ’s avonds zette ik de radio op de slaapkamer aan, een vast ritueel dat zich vrijwel dagelijks herhaald als je zoals ik, min of meer verslaafd bent aan het radioprogramma ’Met het oog op morgen’. Maar in plaats van de vertrouwde begintune, Gute nacht freunde van Reinhard Mey (ook niet in de lijst), schalde er een voor mij totaal onbekend en uitermate slecht nummer uit de radio. U begrijpt, ook hier had het gedrocht dat Top 2000 heet, toegeslagen. Om de lieve vrede in huis en in bed te bewaren, bleef de radio afgestemd op Radio 2 en luisterde ik min of meer verplicht naar het nummer Firework van Katie Perry.

’Do you ever feel already buried deep six feet under?
Screams but no one seems to hear a thing
Do you know that there’s still a chance for you
‘Cause there’s a spark in you?’

zong ze, om even later te vervolgen met:

‘Cause, baby, you’re a firework
Come on, show ‘em what you’re worth
Make ‘em go, “Aah, aah, aah”
As you shoot across the sky-y-y

You don’t have to feel like a wasted space
You’re original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow

Ik hoop dat iedereen in 2016 van dit, door Katie Perry bedoelde vuurwerk, kan genieten!

 

 

Oud
Ode